Alles over de aardlekautomaat

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat, ook wel alamat genoemd, regelt de beveiliging van elektrische installaties. De aardlekautomaat beveiligt elektrische installaties zowel tegen lekstroom als overstroom.

Lekstroom = Het lekken van spanning via elektrische bedrading of elektrische componenten.
Overstroom = Een te hoge stroomtoevoer naar elektrische apparaten. Ontstaat doordat teveel elektrische apparaten zijn aangesloten op één groep.

Een aardlekautomaat is dus eigenlijk een installatieautomaat gecombineerd met een aardlekschakelaar in één behuizing. Aardlekautomaten hebben een eigen aardlekbeveiliging en hoeven daarom niet achter een aardlekschakelaar geplaatst te worden.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • Binnen 24 uur verzonden
  • Uitgebreid assortiment

Wat zijn de voordelen van een aardlekautomaat?

Op het moment dat een te hoge lekstroom aanwezig is, zal alleen de groep waarin de lekstroom te hoog is, worden afgeschakeld. Daardoor is ook direct duidelijk in welke groep de lekstroom te hoog was.

Nadelen van een aardlekautomaat.

Omdat aardlekautomaten de groep spanningsloos maken bij lekstroom én bij overstroom, kan het minder eenvoudig zijn om vast te stellen wat de oorzaak van de storing is. Hierdoor kan het voorkomen dat een storing langer onopgemerkt blijft ten opzichte van een groepenkast met een aardlekschakelaar, aangezien deze direct vier groepen spanningsloos maakt.

Welk type aardlekautomaat heb ik nodig?

Om u te helpen bij het uitkiezen van de geschikte aardlekautomaat voor uw meterkast, hebben we de belangrijkste specificaties extra toegelicht.

Afmetingen.

Niet elk type aardlekautomaat neemt evenveel ruimte in uw groepenkast in. Zo zijn er aardlekautomaten die twee modules breed zijn, maar ook aardlekautomaten die één module breed zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de 1 fase aardlekautomaten van het merk EMAT.

Welke fase variant heb ik nodig?

Dit hangt af van uw groepenkast en het aan te sluiten apparaat. Als u gebruik maakt van een 1 fase groepenkast kunt u enkel kiezen voor een 1 fase aardlekautomaat. Maakt u gebruik van een 3 fase groepenkast, dan is het afhankelijk van het apparaat. Voor een 1 fase apparaat kiest u voor een 1 fase aardlekautomaat, voor een 3 fase apparaat kiest u een 3 fase variant. U kunt op uw energiefactuur of kWh-meter zien welke fase aansluiting u heeft.

Heb ik een B- of C-karakteristiek nodig?

In standaard woon- of werksituaties volstaan B-karakteristiek automaten. Als u van plan bent om bijvoorbeeld apparaten te gaan gebruiken met een erg hoog opstartvermogen, is een C-karakteristiek geschikt.


Heeft u nog vragen over welke aardlekautomaat voor uw groepenkast geschikt is? Bel ons gerust op 088-51 11 611, of stuur een e-mail naar [email protected], onze medewerkers staan u graag te woord!