Hoofdschakelaar

Een hoofdschakelaar is een groepenkast component welke voor iedere groepenkast verplicht is, volgens de NEN1010 norm. Dit onderdeel zit standaard rechtsonder in de groepenkast en is verkrijgbaar in diverse varianten. Een hoofdschakelaar maakt het mogelijk om in slechts één handeling de stroom in het pand uit te schakelen.

Pagina
Pagina

Wat je dient te weten over een hoofdschakelaar

  • Bij 3 fase groepenkasten is een hoofdschakelaar verplicht
  • Verschillende varianten voor zowel de 1 fase als 3 fase groepenkasten
  • Wordt geplaatst rechts onder in de groepenkast

Wanneer je een klus moet verrichten en de stroom uitgeschakeld moet worden, kun je de hoofdschakelaar omzetten. Hierdoor onderbreek je de stroomtoevoer en kun je op een veilige manier de klus uitvoeren. Het uitschakelen van de stroom doe je door het hendeltje op de hoofdschakelaar omhoog te duwen.

Beschikbare varianten van de hoofdschakelaar

Groepenkastbestellen.nl biedt hoofdschakelaars van een divers aantal merken. Al deze hoofdschakelaars zijn voorzien van KEMA-KEUR en kunnen eenvoudig op de DIN-rail geplaatst worden. De merken die aangeboden worden zijn EMAT, Eaton, ABB, Hager en Attema.

De hoofdschakelaar is niet alleen verkrijgbaar van diverse merken, maar ook in diverse typen. Voor zowel de 1 fase groepenkast als de 3 fase groepenkast is een juiste hoofdschakelaar te bestellen. In de volgende situaties (aansluitingen) heb je de bijbehorende hoofdschakelaar nodig:

  • 1 fase groepenkast: 2-polige variant. Ook wel aangeduid met 2P.
  • 3 fase groepenkast: 4-polige variant. Ook wel aangeduid met 4P.
  • 1/3 fase groepenkast: 4-polige variant. 

Ampère en breedte van het component

Naast het aantal polen verschillen componenten van elkaar op het gebied van de hoeveelheid ampère (A). Groepenkastbestellen.nl biedt zowel de 40 ampère als de 63 ampère varianten aan. Afhankelijk van de aansluiting heb je een 40A of 63A variant nodig. De 40 ampère varianten zijn de meest voorkomende varianten.

De 2-polige en 4-polige hoofdschakelaars verschillen eveneens op het gebied van het aantal modules dat de componenten in beslag nemen in de groepenkast. Een 2-polige hoofdschakelaar is 36 mm breed, dat is gelijk aan 2 modules. Een 4-polige hoofdschakelaar is 72 mm breed en dat staat gelijk aan 4 groepenkast modules. Dit is belangrijk om te weten wanneer je een groepenkast gaat samen stellen of wilt uitbreiden.

Hieronder zijn de 2-polige en 4-polige hoofdschakelaars van het merk EMAT weergegeven.


2-polige hoofdschakelaar voor 1 fase EMAT

4-polige hoofdschakelaar voor 3 fase EMAT

 

De aansluiting en bedrading

Een hoofdschakelaar is te plaatsen op de DIN-rail in de groepenkast. Deze schakelaar is aan te sluiten met soepel aansluitdraad. Deze draden hebben een doorsnede van 4 mm2 of 6 mm2. Een 2-polige hoofdschakelaar wordt aangesloten met zwart en blauw aansluitdraad. Je dient blauw aansluitdraad op de nul (N) aan te sluiten en zwarte aansluitdraad op fase 1 (L1). Voor de 2-polige varianten gebruik je 4 mm2 aansluitdraden.

Bij een 4-polige variant dien je eveneens de blauwe draad op de nul aan te sluiten. De zwarte draden sluit je aan op fase 1 (L1), fase 2 (L2) en fase 3 (L3). De vier aansluitpunten op de 3 fase hoofdschakelaar zijn van links naar rechts als volgt:

  • Fase 1 (L1)
  • Fase 2 (L2)
  • Fase 3 (L3)
  • Nul (N)

Heb je enkel een hoofdschakelaar nodig en dien je deze aan te sluiten? Groepenkastbestellen.nl heeft hiervoor de juiste aansluitdraden op voorraad. Je kunt van de 4 mm2 draden de volgende lengtes bestellen: 90 mm lang, 125 mm lang en 250 mm lang. Voor de 3 fase aansluiting zijn de 6 mm2 draden beschikbaar in 185 mm en 350 mm lengtes.

Aardlekschakelaar aansluiten op de hoofdschakelaar

De verdeling van de stroom gaat via de aardlekschakelaars naar de installatieautomaten (groepen). De aardlekschakelaars in de groepenkast worden eveneens aangesloten op de hoofdschakelaar. Wanneer dus de stroom onderbroken wordt via de betreffende hoofdschakelaar, zal de stroom door geen van de groepenkast componenten gaan.

Een aardlekschakelaar wordt rechtstreeks aangesloten op de hoofdschakelaar. Dit doet je eveneens met de reeds genoemde 4 mm2 aansluitdraden voor de 1 fase variant en met de 6 mm2 aansluitdraden voor de 3 fase variant.

Wil je graag advies over de juiste hoofdschakelaar of heb je een andere vraag? Je kunt de vraag stellen per e-mail ([email protected]), telefoon (088 – 51 11 611) en WhatsApp (085 808 14 04).