DIN-rail stopcontact

Een DIN-rail stopcontact is een contactdoos (ook wel wandcontactdoos of WCD genoemd) welke op de rail in de groepenkast geplaatst wordt. De rail waarop het component geplaatst wordt, is een DIN-rail. De DIN-rail is de bevestigingsrail waar eveneens installatieautomaten, aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar op geplaatst worden.


In veel gevallen wordt bij het aanschaffen van een nieuwe groepenkast gekozen voor de optie om een stopcontact in de groepenkast te plaatsen. Tevens worden vandaag de dag diverse, bestaande, groepenkasten uitgebreid met een contactdoos. Dit biedt een groot gebruiksgemak wanneer je onder andere een modem aan wilt sluiten in de meterkast.

Bevestigingsrail in de groepenkast

Een DIN-rail is een metalen bevestigingsrail dat wordt gebruikt voor het bevestigen van onder ander lichtgroepen en andere groepenkast componenten tegen de achterwand van een groepenkast.

Een DIN-rail WCD is dus een stopcontact in de meterkast. Hiermee kun je bijvoorbeeld een modem van stroom voorzien. Het kan daarnaast ook handig zijn voor bijvoorbeeld een stofzuiger of ander huishoudelijk apparaat.

Stopcontact in meterkast maken

Een stopcontact voor op de bevestigingsrail is eenvoudig te plaatsen in de meterkast. Hieronder is in zes stappen weergegeven hoe dit gerealiseerd kan worden.

  1. De stroom dient eerst uitgeschakeld te zijn.
    1. Dit doe je door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten.
  2. Klik de klemmen aan de onderzijde van het component los met bijvoorbeeld een schroevendraaier.
  3. Plaats het component op de DIN-rail en klik het component vast aan het aftakblokje van de installatieautomaat in de meterkast.
    1. Let op: Niet op een fornuisgroep!
  4. Sluit de zwarte draad vanuit de DIN-rail wandcontactdoos aan op de betreffende groep.
  5. Sluit de aardedraad (geel/groene) dat uit het DIN-rail stopcontact komt aan op de aardrail.
  6. Schakel de stroom weer in en de WCD is gereed voor gebruik.

Alle DIN-rail WCD’s van Groepenkastbestellen.nl zijn voorzien van een randaarde voor extra veiligheid. 

De bedrading van het DIN-rail stopcontact

Om de contactdoos aan te sluiten op de installatieautomaat heb je, zoals hierboven aangegeven, een zwarte en geel/groene draad nodig. De zwarte draad heeft een doorsnede 4 mm2 en heeft geen vereiste lengte, mits deze lang genoeg is voor de aansluiting op de groep. De geel/groene draad is eveneens 4 mm2 dik.

De breedte van het stopcontact in de meterkast

Iedere groepenkast heeft een aantal beschikbare modules om componenten in te plaatsen. Het DIN-rail stopcontact in de meterkast is 2,5 modules breed. Wanneer je de huidige groepenkast wilt uitbreiden of een nieuwe groepenkast met WCD wenst, dien je drie modules vrij te houden voor de wandcontactdoos. Ter info: een groepenkast van 330 mm hoog x 220 mm breed heeft 24 vrije modules.

Heb je nog vragen over een DIN-rail stopcontact of over de installatie van het component? Dan kun je bij ons terecht voor vakkundig advies. Je kunt ons bereiken per telefoon (088 - 51 11 611), WhatsApp (085 808 14 04), maar je kunt ons ook per e-mail bereiken ([email protected]).