Krachtgroep

Een krachtgroep wordt gebruikt om onder andere een kookplaat, bubbelbad of 3 fase laadpaal aan te sluiten. Een krachtgroep maakt het eveneens mogelijk om gebruik te maken van de krachtstroomaansluiting in de woning of bedrijfspand. Naast een kookplaat met meer vermogen dan 7,3 kilowatt kun je een divers aantal andere apparaten en installaties aansluiten op een krachtgroep.

Pagina
Pagina

Wat je dient te weten over dit type component:

  • Alleen geschikt voor 3 fase en 1/3 fase groepenkasten, niet voor 1 fase groepenkasten
  • Dient aangesloten te worden op een 4-polige aardlekschakelaar
  • Vier modules (72 mm) breed

Krachtgroep en uitschakelkarakteristiek

Groepenkastbestellen.nl biedt je de krachtgroep met verschillende ampères en uitschakelkarakteristieken (B en C) en tevens verschillende merken. Voor huisinstallaties is B-karakteristiek het meest toegepast. Bij bedrijven en/of fabriekshallen wordt echter ook veel een C-karakteristiek gebruikt. Een 3 fase aansluiting is echter niet bij iedere woonsituatie van toepassing.

Installatieautomaat 3-polig + nul

Een krachtgroep valt onder de noemer installatieautomaten. Om echter eenduidig te zijn in de benaming tussen een 3 fase en 1 fase installatieautomaat, wordt een 3 fase installatieautomaat ook wel een krachtautomaat, krachtstroom groep of installatieautomaat 3P+N genoemd.
 
Een 1 fase installatieautomaat is 1P+N (1-polig + nul) en wordt ook gebruikt in de 3 fase groepenkasten, maar niet voor krachtstroom. Bij krachtstroominstallaties dien je een krachtgroep te gebruiken. Je kunt dus zowel een 1P+N als 3P+N groep in de groepenkast in de meterkast aantreffen.

De aanduiding 3P+N staat voor 3-polig + nul. Deze drie polen hebben te maken met de aansluiting van de krachtgroep. Je herkent deze drie polen aan de volgende waarden op het component:

  • L1 (fase 1)
  • L2 (fase 2)
  • L3 (fase 3)
  • N (nul)

Wanneer je een krachtgroep in de huidige of nieuwe groepenkast wilt monteren, dien je hierbij rekening te houden wat betreft het plaatsen van de aansluitdraden.

Krachtgroep aansluiten

De automaten voor krachtstroomaansluiting dien je in een 3 fase groepenkast te monteren. Allereerst is het goed om te vermelden dat alle varianten te plaatsen zijn op de DIN-rail in de groepenkast. Nadat het component op de DIN-rail is geklikt, dient het component op de 4P aardlekschakelaar aangesloten te worden.
 
Je dient op fase 1 (L1) de zwarte draad aan te sluiten, op fase 2 (L2) dien je eveneens een zwarte draad aan te sluiten en op fase 3 (L3) ook weer een zwarte draad. Uiteindelijk sluit je de blauwe draad aan op de nul (N). De N vindt je rechts op het component.
 
De aansluitdraden die je dient te gebruiken om de krachtgroep aan te sluiten hebben een doorsnede van 6 mm2. Dit geldt zowel voor de zwarte als blauwe draden. Groepenkastbestellen.nl biedt je naast de krachtgroepen eveneens de aansluitdraden aan. Je hebt de keuze tussen draden van 6 mm2 per meter, maar ook uit soepele aansluitdraden met geperste uiteinden van zowel 185 mm lang als 350 mm lang.

Afhankelijk van de plaats in de groepenkast waar je de krachtgroep gaat plaatsen is een lengte van 185 mm of 350 mm geschikt.

KEMA-KEUR en merken

Alle varianten die Groepenkastbestellen.nl aanbiedt, zijn voorzien van KEMA-KEUR en voldoen aan de NEN1010 eisen en normen. De merken die aangeboden worden, zijn als volgt: EMAT, Eaton, Attema, ABB en Hager. Zoals reeds vermeld, zijn de installatieautomaten 3P+N te plaatsen op de DIN-rail in de groepenkast. Hieronder is een afbeelding te zien waar de krachtgroep linksonder in de groepenkast geplaatst is op de DIN-rail.

 
Groepenkastbestellen.nl geeft tien jaar garantie op de EMAT krachtgroep en twee jaar garantie op de componenten van Eaton, Attema, ABB en Hager.

16A tot en met 63A

Behalve het aanbod van diverse A-merken, worden de krachtgroepen aangeboden in diverse ampères. De meest voorkomende varianten zijn de 16 ampère en 32 ampère varianten. Tussen deze twee varianten zitten eveneens de 20 en 25 ampère varianten.
 
Naast de 16, 20, 25 en 32 ampère typen, kun je eveneens kiezen uit de 40, 50 en 63 ampère componenten. Ieder ampère is te verkrijgen met uitschakelkarakteristiek B en C.

Wanneer heb je dit component nodig?

Veel voorkomende installaties waarbij je een krachtgroep nodig hebt, is bij de aansluiting van een kookplaat met meer dan 7,3 kW vermogen. Tot en met dit vermogen kun je gebruik maken van een kookgroep (fornuisgroep). Is dit echter meer dan de 7,3 kW? Dan heb je een krachtgroep nodig.

Ook voor aansluitingen van onder andere het bubbelbad in de badkamer, de sauna of de 3 fase laadpaal voor de elektrische auto heeft een dit component nodig. Wanneer je een van de bovenstaande artikelen gaat bestellen, let dan op het volgende:

Maximaal vier groepen (installatieautomaten 1P+N) achter één 2-polige aardlekschakelaar volgens de NEN1010 norm. Een krachtgroep 3P+N dien je aan te sluiten op aardlekschakelaar 4-polig.

Het is ook belangrijk om te weten dat bij het plaatsen van een krachtstroomgroep in de huidige 3 fase groepenkast, je minimaal vier modules vrij dient te hebben, aangezien het component 72 mm breed is.

Wanneer je vragen over dit component, de aansluiting, de merken of een andere vraag hebt, helpen wij je graag verder. Je kunt je vragen stellen per telefoon (088 - 51 11 611), e-mail ([email protected]) of via WhatsApp (085 808 14 04). Groepenkastbestellen.nl helpt je graag verder.