3 fase groepenkasten

Op zoek naar een 3 fase groepenkast? Dan ben je bij Groepenkastbestellen.nl aan het juiste adres. Klik bij de gewenste groepenkast op configureren. Je kunt vervolgens aanpassingen doen en de groepenkast inrichten zoals je wil. Staat alles naar wens? Klik dan op bestel om de groepenkast in je winkelwagentje te doen. Wij zullen deze kosteloos assembleren en opsturen. Neem bij vragen gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het samenstellen van een 3 fase groepenkast.

Pagina
Pagina

3 fase groepenkast met krachtgroep of kookgroep?

Heb je nog aanvullende informatie nodig voordat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een geschikte 3 fase meterkast? Hieronder lichten wij enkele aspecten toe:

  • 3 fase groepenkast aansluiten op 1 fase
  • Groepenkast met krachtgroep of met kookgroep
  • 3 fase groepenkast schema

3 fase groepenkast aansluiten op 1 fase

Overweeg je om een nieuwe groepenkast te kopen en is dat, met het oog op de toekomst, een 3 fase groepenkast? En wil je daarom weten of je een 3 fase groepenkast kunt aansluiten op 1 fase? Deze vraag krijgen wij regelmatig. Je kunt in principe geen 3 fase groepenkast aansluiten op 1 fase, maar je kunt wel een 1/3 fase groepenkast selecteren. In deze installatiekast heb je altijd drie aardlekschakelaars, om de fasen over te verdelen. Normaal gesproken zou je in een groepenkast met 8 groepen, maar twee aardlekschakelaars nodig hebben. Je kunt er echter voor kiezen om, zoals wij je het aanbieden, een 1/3 fase variant te nemen met drie aardlekschakelaar. Deze varianten zijn verkrijgbaar tot en met 12 groepen.

3 fase groepenkast met krachtgroep of met kookgroep

Een onderdeel dat niet in een 1 fase groepenkast kan en mag, is de krachtgroep. Dit component wordt enkel toegepast bij 3 fase installaties. Afhankelijk van de aan te sluiten apparaten en machines dien je gebruik te maken van een krachtgroep of 3 fase aardlekautomaat.

Voor de aansluiting van een fornuis kan in de meeste gevallen een kookgroep gebruikt worden. Wij adviseren in een 3 fase installatiekast echter een krachtgroep. De reden hiervan is het vermogen van deze automaten. De kookgroep kan gebruikt worden tot en met 7,4 kW. Ligt het vermogen van het aan te sluiten fornuis hoger? Kies dan voor een krachtgroep.

3 fase groepenkast schema

Een andere veel voorkomende vraag bij ons is: "Hebben jullie ook een 3 fase groepenkast schema?". 

3 fase groepenkast bedrading

Wat is het maximaal aantal groepen bij 3 fase?

Afhankelijk van de afmetingen, dus aantal module-eenheden, van een groepenkast is het maximaal aantal groepen te bepalen. Heb je een groepenkast met 24 modules, dan kun je in een 3 fase installatie naast de hoofdschakelaar van vier modules en zes modules van de drie aardlekschakelaars nog 12 groepen kwijt. Je houdt dan twee modules over, maar aangezien je maximaal vier groepen per aardlekschakelaar mag aansluiten, kun je geen nieuwe groepen plaatsen of aardlekschakelaar plaatsen om vervolgens groepen op aan te sluiten. Houd altijd rekening met de regel dat maximaal vier groepen 1P+N op een aardlekschakelaar aangelsoten mogen worden.

In een grotere groepenkast, bijvoorbeeld met de afmetingen 550x440 mm, kun je wel tot 24 groepen in plaatsen. Naast de zes aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar zijn er nog 32 modules vrij. Hier kun je eventueel 4P aardlekschakelaars, krachtgroepen, stopcontacten en meer installeren.

Extra tips voor je 3 fase meterkast

Zoals wij wel vaker aangeven, de 3 fase meterkast wordt ook wel 3 fase stoppenkast of 3 fase verdeelkast genoemd. Uiteindelijk bieden wij je een geschikte 'kast' voor in de meterkast. Je dient met een aantal zaken rekening te houden;

  • Krachtgroep (installatieautomaat 3 fase) dnodig? Plaats deze achter een 4P aardlekschakelaar.
  • Verdeel de krachtgroepen over de 4P aardlekschakelaars en houd hier ook rekening met maximaal 4 (kracht)groepen per aardlekschakelaar.
  • De kWh meter in je meterkast is in een 3 fase installatie breder dan een 1 fase kWh meter.
  • Aardlekautomaten 1P+N zijn geschikt voor 1 en 3 fase meterkasten, maar de 3 fase aardlekautomaat is geschikt als vervanger van de krachtgroep met 4P aardlek.