Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel in iedere groepenkast. Bij Groepenkastbestellen.nl bestel je eenvoudig online de gewenste aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar wordt regelmatig verliesstroomschakelaar, aardlek, of differentieelschakelaar genoemd. Ondanks deze verschillende benamingen is de functie hetzelfde.

Pagina
Pagina

Installatieautomaten aansluiten op de aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die bij lekstroom elektrische installaties spanningsloos maakt. De installaties aangesloten op de installatieautomaten, achter de aardlekschakelaar, worden hierdoor spanningsloos. De lekstroom, de weggelekte elektrische stroom, kan leiden tot kortsluitingen en brand. Deze schakelaar voorkomt dergelijke gevaarlijke situaties.

Het komt wel eens voor dat de verliesstroomschakelaar, de aardlekautomaat en de installatieautomaat met elkaar worden verward. Dit is ook niet zo gek aangezien al deze componenten verschillende benamingen kennen. Maar wat is het verschil? De installatieautomaat wordt aangesloten op een aardlekschakelaar voor de aardlekbeveiliging. Een aardlekautomaat combineert de functies van deze twee componenten en heeft zelf een eigen aardlekbeveiliging en hoeft dus nergens op worden aangesloten. Een aardlekschakelaar is bovendien verplicht indien je een groepenkast met installatieautomaten hebt.

2-polige of 4-polige aardlekschakelaar?

Als je een aardlekschakelaar gaat kopen dien je rekening te houden met het aantal fasen. De 2-polige aardlekschakelaars worden toegepast in zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten om installatieautomaten te beveiligen. Een 4-polige variant is nodig wanneer je een krachtgroep in je groepenkast wenst. Daarnaast let je op de nominale spanning (40A/63A) en de nominale lekstroom (30mA/300mA). Hierbij heb je de keus uit meerdere merken. Afhankelijk van het type groepenkast dat gewenst is, worden er aardlekschakelaars aangeschaft.

Tip: Behoefte aan meer informatie? Lees de blog: Wat is een aardlekschakelaar?

De aansluiting is eenvoudig

Een EMAT variant klik je eenvoudig op de DIN rail in de groepenkast. Deze dient vervolgens aangesloten te worden op de hoofdschakelaar met 6 mm zwart aansluitdraad. Indien er meerdere lichtgroepen worden aangesloten wordt gebruik gemaakt van een doorverbinder. Heb je een vraag over de aansluiting van de aardlekschakelaar? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. De contactinformatie vind je onderaan de pagina.

Aardlekschakelaar kopen? Bestel online bij Groepenkastbestellen.nl

  • Profiteer van scherpe prijzen
  • Producten worden binnen 24 uur geleverd
  • Alle A-merken op voorraad
  • Deskundig & vrijblijvend advies

Heb je nog een vraag over je aardlek? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag. Bel naar 088 51 11 611 of stuur een e-mail naar [email protected].