Kookgroep

Een kookgroep is een veelvoorkomende groep in de groepenkast. Deze groep (automaat) maakt het mogelijk om een kookplaat aan te sluiten. Groepenkastbestellen.nl is de specialist op het gebied van groepenkasten en onderdelen. Een kookgroep nodig? Hieronder vind je van een divers aantal A-merken de beschikbare varianten. Standaard installatieautomaten (groepen) zijn voor huisinstallaties 16 ampère met B-karakteristiek.


Wat je moet weten over een kookgroep

Voor deze groepen is de maximale belasting 3680 watt. Dit bereken je door het aantal vermogen (volt) te vermenigvuldigen met het aantal ampère. Voor een 1 fase groep van 16 ampère is dit als volgt: 230 volt x 16 ampère = 3680 watt. Dit is te weinig voor een uitgebreide kookplaat, vandaar dat twee met elkaar verbonden installatieautomaten toegepast worden in dergelijke situaties.

  • Een kookgroep wordt ook wel een fornuisgroep genoemd
  • Het wordt gebruikt om een kookplaat of elektrisch fornuis op aan te sluiten
  • De automaat bestaat uit een tweetal installatieautomaten, maar wordt geteld als één groep
  • Op een kookgroep kan een kookplaat tot 7360 watt worden aangesloten 

Kookgroepen van diverse A-merken

De kookgroep is beschikbaar van verschillende merken. Alle merken die Groepenkastbestellen.nl aanbiedt, zijn A-merken. De fornuisgroepen worden aangeboden van onder andere EMAT, Eaton, Hager, AEG en Attema.
Het meest verkochte type bij Groepenkastbestellen.nl is de 16 ampère fornuisgroep van EMAT.
 
EMAT fornuisgroep 16 ampère 2 polig + 2 nul B-karakteristiek

Naast de 16 ampère varianten bieden wij van Eaton ook een 20 ampère variant aan. De Attema kookgroepen zijn eveneens te verkrijgen in 20 ampère en zelfs in 25 ampère.

De aansluiting in de groepenkast

Je kunt een kookgroep in zowel een 1 fase groepenkast als een 3 fase groepenkast aansluiten. Je kunt deze groepen plaatsen op de DIN-rail in de groepenkast. Het is belangrijk om te weten dat je deze groep aansluit achter een aardlekschakelaar en dat deze fornuisgroep telt als één groep (ondanks het feit dat deze groep bestaat uit twee installatieautomaten).

Achter één aardlekschakelaar mogen vier installatieautomaten. Wanneer je één kookgroep aansluit, kun je nog drie andere installatieautomaten aansluiten op de betreffende aardlekschakelaar.

De bedrading van de fornuisgroep

De groep dient aangesloten te worden met 4 mm2 aansluitdraad blauw en 4 mm2 aansluitdraad zwart. Je sluit de zwarte draad aan op L1 (fase 1) en de blauwe draad op de N (nul). Vervolgens dien je de draden aan te sluiten op de betreffende aardlekschakelaar.

Wij bieden de soepele aansluitdraden aan per meter, maar ook in lengtes van 90 mm lang, 125 mm lang en 250 mm lang. De draden van 90 mm, 125 mm en 250 mm zijn reeds voorzien van geperste uiteinden. Met deze bedrading kun je eenvoudig de aangeschafte kookgroep plaatsen in de huidige groepenkast.

Krachtgroep als alternatief

In een 1 fase groepenkast pas je voor de aansluiting van de kookplaat geen krachtgroep toe. Wanneer het vermogen tot 7,4 kW is in een 1 fase groepenkast, dan pas je een kookgroep toe. Dit is echter niet in iedere situatie hetzelfde, zoals bij meer dan 7,4 kW vermogen of in een 3 fase groepenkast. Hieronder is uitgelegd hoe dit is berekend met betrekking tot het vermogen:

  • Een kookgroep: 2 x 16 ampère x 230 volt = 7360 watt (7,4 kW)
  • Een krachtgroep: 3 x 16 ampère x 230 volt = 11040 watt (11 kW)

In situaties waarbij het vermogen 11 kW bedraagt, dien je een krachtgroep toe te passen. Een krachtgroep is een installatieautomaat 3 polig + nul en kun je enkel toe te passen in een 3 fase groepenkast. Je kunt echter ook een kookgroep toepassen in een 3 fase groepenkast. Wanneer een 3 fase aansluiting met bijbehorende groepenkast aanwezig is, wordt in de meeste situaties gekozen voor een krachtgroep.

Hoeveel vermogen de kookplaat vraagt, kun je aflezen van de betreffende kookplaat. Afhankelijk van deze waarden kun je, zoals je hierboven hebt gelezen, een kookgroep selecteren of verder kijken voor een krachtgroep. Wanneer je vragen hebt over deze producten of de aansluiting er van, dan kun je contact opnemen via e-mail ([email protected]), telefoon (088 – 51 11 611) of via WhatsApp (085 808 14 04)