Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar. De aardlekautomaat dient dus niet aangesloten te worden op een aardlekschakelaar en heeft een eigen aardlekbeveiliging. Bij Groepenkastbestellen.nl vind je een breed aanbod aardlekautomaten. Maak eerst een keuze of je een 1 fase of 3 fase aardlekautomaat nodig hebt.
De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • 90 dagen retourtermijn
  • Uitgebreid assortiment

Aardlekautomaat: Installatieautomaat en aardlekschakelaar in één

Een aardlekautomaat(alamat) combineert de functies van een installatieautomaat en aardlekschakelaar in één component. Hierdoor bespaar je ruimte in de groepenkast. Bij een te hoge lekstroom zorgt de aardlekautomaat dat de juiste groep spanningsloos wordt gemaakt, zodat kortsluiting met mogelijk brand tot gevolg wordt voorkomen. Een alamat wordt veel gebruikt om specifieke installaties afzonderlijk af te zekeren. Hierbij kun je denken aan een laadpaal of tuinverlichting. 

1 fase of 3 fase aardlekautomaat?

Je hebt 1 fase én 3 fase aardlekautomaten. 1 fase aardlekautomaten kunnen zowel in 1 fase als in 3 fase groepenkasten worden toegepast. Dit geldt niet voor 3 fase aardlekautomaten, deze kunnen uitsluitend in 3 fase groepenkasten worden toegepast.

  • Een 1 fase aardlekautomaat wordt geduid als 1P+N. 1-polige componenten zijn over het algemeen 2 modules breed. 1P+N aardlekautomaten van EMAT en ETI zijn slechts 1 module breed, hierdoor kun je nog meer ruimte besparen.
  • Een 3 fase aardlekautomaat wordt geduid als 3P+N. 4-polige componenten zijn 4 modules breed. 

Naast het aantal fasen dien je ook op ampère te letten. Je kunt kiezen uit 6, 10, 16, 20, 25 of 32 ampére aardlekautomaten. Daarnaast is de afschakelkarakteristiek een belangrijk aspect bij het uitkiezen van een geschikt product. Je dient te kiezen uit B-karakteristiek of C-karakteristiek, dit is altijd in de titel van het product zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een 32A aardlek kiezen, maar vaak wordt de karakteristiek en het totaal aantal ampère in één term genoemd. Zo staat voor C16 voor een 16 ampère aardlekautomaat met C-karakteristiek. 

Heb je een vraag over welke alamat je hebt beste kunt kiezen? Neem dan contact op met één van onze deskundige medewerkers. De contactinformatie vind je onderaan deze pagina.

Wat is het verschil tussen een aardlekautomaat, installatieautomaat en aardlekschakelaar?

Een aardlekautomaat combineert functies van een installatieautomaat en aardlekschakelaar. Hierdoor bespaar je ruimte in de groepenkast en kun je specifieke installaties individueel zekeren. Als je bijvoorbeeld een koelkast en de tuinverlichting op één aardlekschakelaar aansluit en deze af slaat door een te hoge spanning op de tuinverlichting, zal de koelkast ook zonder spanning komen en zullen etenswaren bederven. Als je de tuinverlichting op één aardlekautomaat aansluit weet je direct waar de storing zit en hebben overige elektrische apparaten hier geen last van. Een aardlekautomaat kan zowel 2 polig als 4 polig zijn.

Aardlekautomaat kopen? Bestel eenvoudig voor een scherpe prijs op Groepenkastbestellen.nl

Voor vragen, advies of opmerkingen kun je altijd bij ons terecht. Daarnaast ben je bij Groepenkastbestellen.nl verzekerd van:

  • Het beste aanbod groepenkasten en groepenkast onderdelen
  • Altijd scherp geprijsd
  • Groepenkasten worden kosteloos verzonden en geassembleerd (m.u.v. lege groepenkasten)
  • Ruime voorraad waardoor we binnen 24 uur kunnen verzenden

Bel met 088 51 11 611 of stuur een e-mail naar [email protected] voor een passend antwoord op al je vragen.