Installatieautomaat

De installatieautomaat, ook wel automatische zekering of zekeringautomaat genoemd, vind je terug in iedere groepenkast. Hieronder zie je een overzicht met verschillende merken en typen installatieautomaten. Heb je een vraag? Neem gerust contact op voor een passend advies. De contactinformatie vind je onderaan de pagina.

Pagina
Pagina

Voorkom overbelasting en kortsluiting

Een installatieautomaat is een automaat of automatische zekering waarop installaties en apparaten worden aangesloten. Deze elektrische apparaten worden hierdoor beschermd tegen kortsluiting en overbelasting. Andere benamingen voor de installatieautomaat zijn groep of lichtgroep. Door je elektrische apparaten vervolgens ook op een aardlekschakelaar aan te sluiten weet je zeker dat kortsluiting wordt voorkomen.

Wat is het verschil tussen een installatieautomaat, aardlekautomaat en een aardlekschakelaar?

Deze drie termen worden redelijk vaak met elkaar verward. Het verschil tussen de drie is dat de aardlekautomaat een combinatie is van de installatieautomaat en de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar is het product waar de installatieautomaten op aangesloten dienen te worden. Een aardlekschakelaar is verplicht in groepenkasten met installatieautomaten (groepen).

Lichtgroepen worden gebruikt voor de aansluiting van elektrische installaties, waarbij het component aangesloten dient te worden op een aardlekschakelaar. Aardlekautomaten werken in principe hetzelfde als deze groepen, maar de aardlekautomaten hebben zelf een aardlekbeveiliging en hoeven niet aangesloten te worden op een aardlekschakelaar.


Heb je een vraag over specifieke producten? Neem dan contact met ons op. Bel naar 088 51 11 611, stuur een e-mail naar [email protected] of open de live chat. We helpen je graag.

Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste automatische zekering

Bij de aanschaf van een installatieautomaat is het belangrijk dat je het karakteristiek (B of C) en de nominale stroom (6, 10, 16, 20, 25 of 32 ampère) van de installatie weet. Ook is het relevant of je een 1 fase of 3 fase groepenkast hebt. Wanneer je deze drie eigenschappen combineert, weet je welk product je nodig hebt.

De installatieautomaat wordt aangesloten op een aardlekschakelaar. Let op: Er mogen maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar geplaatst. Deze automatische zekering wordt aangesloten op de DIN rail, vergelijkbijkbaar met hoe je de aardlekschakelaar vastklikt. Vervolgens kun je met 4 mm zwart aansluitdraad de aardlekschakelaar en de betreffende automaat verbinden. Indien er meerdere automaten aangesloten gaan worden, dien je een blauw 4 mm aansluitdraad en een zwart 4 mm aansluitdraad in combinatie te gebruiken met een doorverbinder.

Installatieautomaat kopen? Kies voor Groepenkastbestellen.nl

Door te bestellen via Groepenkastbestellen.nl ben je verzekerd van:

  • Altijd scherp geprijsd
  • Een breed aanbod producten
  • KEMA-KEUR
  • Snelle levering
  • Ruime voorraad
  • Professioneel advies