Zekering

Een zekering beschermt bedrading tegen kortsluiting of overbelasting. In alle elektrische apparatuur kan een zekering voorkomen. Groepenkastbestellen.nl heeft zekeringen in diverse soorten, geschikt voor elke situatie. Naast de zekeringen bieden wij ook accessoires aan, zoals passchroeven, schroefkoppen en zekeringkasten.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

 • Specialist in groepenkasten
 • 90 dagen retourtermijn
 • Uitgebreid assortiment

Wat is een zekering?

Zoals reeds aangegeven beschermt een zekering de bedrading van een elektrische installatie. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikte zekering is de ‘smeltveiligheid’. Een smeltveiligheid bestaat uit een elektrisch geleidende draad, in een gesloten huis van keramiek, glas of kunststof.

Bij overbelasting of kortsluiting smelt de draad die door de behuizing loopt en wordt de stroomkring onderbroken. De beveiliging van zekeringen is selectief, dit betekent dat de zekering het dichts bij de kortsluitstroom smelt. Zodoende blijft de rest van een elektrische installatie in bedrijf.

Soorten zekering

Er zijn verschillende soorten zekeringen, de meest voorkomende zijn de porseleinzekeringen, glaszekering, buiszekeringen, fleszekeringen, autozekeringen en mespatronen.

Keramische zekering
Binnen de keramische behuizing loopt een smeltdraad die smelt bij overbelasting. De keramische beveiliging kan geschikt zijn voor stroom tot wel 100 ampère.

Glaszekering
De glaszekering werkt op dezelfde manier als de keramische variant. Alleen is deze geschikt voor kleine stromen tot ongeveer 40 ampère. Deze variant wordt gebruikt voor het zekeren van apparaten. De glaszekering is gevuld met zand, dit blust de smeltende draad snel.

Mespatronen
Een mespatroon is niets anders dan een smeltveiligheid voor industriële toepassingen met hoge stromen. Vaak verzorgen ze de beveiliging van afgaande groepen van een verdeelsysteem. Een voordeel ten opzichte van een normale smeltveiligheid is de hoge levensduur.

Autozekeringen
De autozekeringen zien er anders uit dan overige zekeringen, maar werken op dezelfde manier. Het plaatsen en verwijderen van een autozekering moet met een zekeringtrekker. Een autozekering is voorzien van kleur, zo is het makkelijk te herkennen welke zekering je uit de stroomkring haalt.

Aanduiding op zekering

De standaard IEC 60127 wordt gedefinieerd door vijf typen zekering.

 • Supersnel (FF) – maximaal 6 ms
 • Snel (F) – maximaal 20 ms
 • Normaal (M) – maximaal 90 ms
 • Traag (T) – maximaal 300 ms
 • Supertraag (TT) – maximaal 4 seconden 

Zekering bij Groepenkastbestellen.nl kopen?

Wanneer je een zekering gaat kopen, dien je met een aantal zaken rekening te houden.
Het belangrijkste om te weten is of je een ouder model groepenkast hebt met stoppen/smeltveiligheid of een installatie met schakelaars.

Wanneer je een exemplaar met smeltveiligheid hebt, is het van belang dat je dezelfde zekering bestelt als degene die defect is.

Als je een zekering koopt bij Groepenkastbestellen, ben je verzekerd van:

 • Altijd scherp geprijsd
 • Levering binnen 24 uur
 • Gratis en onafhankelijk advies

Heb je een vraag omtrent zekeringen? Of over een ander onderwerp? Neem dan telefonisch contact op met 088 51 11 611 of stuur een mail naar [email protected].