Wat is een aardlekschakelaar?

Wat is een aardlekschakelaar? Waarvoor wordt deze gebruikt? Waarom is een aardlekschakelaar belangrijk? Wij hopen de functie en tevens het belang van een aardlekschakelaar duidelijk(er) te kunnen maken door middel van deze blog. In deze blog zal er naar voren komen wat de functie is van een aardlekschakelaar, (2) welke type aardlekschakelaars er zijn, (3) hoeveel groepen u achter één aardlekschakelaar mag aansluiten, (4) waarom een aardlekschakelaar getest dient te worden en tot slot (5) wanneer u een aardlekschakelaar dient te vervangen. Hiermee hopen wij veel spelende vragen bij u weg te nemen en u een duidelijk beeld te schetsen over de aardlekschakelaar.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • 90 dagen retourtermijn
  • Uitgebreid assortiment

Wat is de functie van een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar komt voor in bijna alle groepenkasten! De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installaties die op dit component zijn aangesloten, spanningsloos gemaakt kunnen worden. Het spanningsloos maken van de installatie gebeurt wanneer de aardlekschakelaar opmerkt dat er lekstroom is. Met lekstroom wordt bedoeld: stroom die via een andere manier de installatie verlaat dan dat verwacht mag worden. Wij zouden kunnen zeggen dat de aardlekschakelaar de installaties beveiligen tegen lekstroom.

De functie van de aardlekschakelaar is dan ook niet te onderschatten! Vandaag de dag zijn aardlekschakelaars ook verplicht in de groepenkast in uw meterkast. Als u uw groepenkast opent, zal er een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat te vinden zijn. Het verschil hier tussen zal verderop in deze blog aan bod komen.

 

Aantal groepen achter één aardlekschakelaar

Zoals gezegd, maakt een aardlekschakelaar een installatie spanningsloos wanneer er lekstroom optreedt. De installatie die spanningsloos gemaakt wordt, is aangesloten op de betreffende aardlekschakelaar. Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Als u een groepenkast gaat bestellen, dan moet u goed in acht houden dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars en dat er maximaal vier groepen worden aangesloten op een aardlekschakelaar.


“Welk type aardlekschakelaar kan ik kopen?”

Aardlekschakelaars zijn er in diverse varianten. Er zijn typen voor de 1 fase groepenkasten, maar ook voor de 3 fase groepenkasten. Het verschil tussen een 1-fase aardlekschakelaar en een 3 fase aardlekschakelaar ziet u hieronder. De linker afbeelding is een 4-polige aardlekschakelaar, geschikt voor een 3 fase groepenkast, om een krachtgroep op aan te sluiten. Daarnaast, de rechter afbeelding, ziet u een 2-polige aardlekschakelaar voor een 1 fase groepenkast en 3 fase groepenkast, om installatieautomaten op aan te sluiten.

 

4-polige aardlekschakelaar voor 3-fase groepenkasten
2-polige aardlekschakelaar voor 1-fase groepenkasten

 

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Om uw elektrische installaties te beveiligen, zijn er naast de aardlekschakelaars ook aardlekautomaten. Het verschil tussen deze twee groepenkast componenten is als volgt: een aardlekschakelaar is een component waar de installatieautomaat er achter wordt aangesloten, terwijl een aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

U kunt daarom ook kiezen voor aardlekautomaten in uw groepenkast, op deze manier beveiligt u afzonderlijk een gewenste installatie. Schakelt de betreffende aardlekautomaat uit? Dan schakelt verder alleen de aangesloten installatie uit! Benieuwd naar een groepenkast met aardlekautomaten? Klik dan hier!


Het testen van een aardlekschakelaar is belangrijk!

Het is belangrijk om de aardlekschakelaar in uw groepenkast regelmatig te testen. Een aardlekschakelaar is voorzien van een test-knop, dit is een knop op de aardlekschakelaar met de letter “T”.

Wanneer u uw aardlekschakelaar gaat testen, dient u er eerst voor te zorgen dat de aangesloten installaties uitgeschakeld zijn. Vervolgens klikt u op de test-knop en de aardlekschakelaar hoort uitgeschakeld te worden. Schakelt de aardlekschakelaar niet uit? Neem dan contact op met uw installateur!

Nadat u de aardlekschakelaar getest heeft, kunt u de aardlekschakelaar en vervolgens de aangesloten installaties weer inschakelen.
 

Waarom en wanneer een aardlekschakelaar vervangen?

Als u de aardlekschakelaar getest heeft, zoals hierboven besproken, maar de aardlekschakelaar blijkt defect? Dan dient u contact op te nemen met uw installateur of de aardlekschakelaar te vervangen. Het is van belang dat uw aardlekschakelaars naar behoren functioneren. De installatieautomaten die aangesloten zijn op de aardlekschakelaar zorgen dat de installaties werken. Het is daarom van groot belang dat uw aardlekschakelaar ook naar behoren werkt!

Aardlekschakelaar kopen?

Heeft u vragen welke aardlekschakelaars in uw groepenkast van toepassing zijn en hoeveel u er nodig heeft? Neem dan contact op met de klantenservice van Groepenkastbestellen.nl. U kunt ons bereiken via telefoon op 088 – 51 11 611 of per e-mail op [email protected]

x