De aarde van een grondkabel

Voor ieder elektrische installatie is een geschikte kabel benodigd. Een installatiekabel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor installaties boven de grond. De installatiekabel is verkrijgbaar in zowel de XMVK als YMVK variant. Deze twee varianten zijn geschikt voor binnen gebruik, waarbij de YMVK kabel ook buiten toegepast kan worden. Ongeacht de toepassing van de installatiekabel, zijn deze varianten voorzien van een aantal aders. Hierbij kunt u denken aan onder andere 2, 3, 4, en 5 aderige kabels. Een van deze aders is de ‘aarde’. De aarde van een kabel is te herkennen aan geel/groene mantel.

Er zijn echter niet alleen installatiekabels met aarde. Ook grondkabels zijn voorzien van aarde. “Wat is precies de aarde bij een grondkabel?”. Deze vraagt wordt vaak, maar ook terecht gesteld. Dit is belangrijk bij de aanschaf van de juiste grondkabel.

Hieronder leggen wij de verschillen uit tussen de aarde van de grondkabel en de aarde van de installatiekabel, zodat u inzichtelijk heeft welke grondkabel in uw situatie van toepassing is.

De voordelen van Groepenkastbestellen

De voordelen van Groepenkastbestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • Binnen 24 uur verzonden
  • Uitgebreid assortiment

Buitenmantel en aardlitze als aarde

Een grondkabel verschilt onder ander van een installatiekabel op basis van de aarde aansluiting. Een grondkabel is voorzien van buitenmantel met daaronder een ijzeren mantel en vervolgens een aardlitze. Een installatiekabel is niet voorzien van ijzeren mantel en aardlitze, maar bij een installatiekabel is een van de aders de aarde.
 

Wat is de aardlitze?

Een aardlitze is te vinden onder de ijzeren mantel van de grondkabel en wordt gebruikt als aarde.
 
Wanneer u 3 aderige installatiekabel inclusief aarde besteld voor een installatie boven de grond, gebruikt u een 2 aderige grondkabel voor dezelfde installatie die ondergronds wordt aangesloten. Ter illustratie: wanneer u voor een bepaalde installatie een YMVK 3x2,5 kabel nodig heeft, dient u bij het gebruik van een grondkabel voor dezelfde installatie een YMVKas 2x2,5 kabel toe te passen.
 
Andere voorbeelden zijn als volgt:

  • YMVK kabel 5x6 met buitendiameter van 15,3 mm --> YMVKas grondkabel 4x6 met buitendiameter van 17,4 mm
  • YMVK kabel 4x4 met buitendiameter van 12,9 mm --> YMVKas grondkabel 3x4 met buitendiameter van 15,3 mm


Indien u vragen heeft over de juiste installatie- en/of grondkabel, de dikte van de kabel of het aantal aders ? Stel uw vraag aan de klantenservice door een e-mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar 088 – 51 11 611.