NEN 1010:2015, wat verandert voor de groepenkast samenstelling?

De NEN 1010 is de nationale laagspanningsnorm. Een normering die onder andere aangeeft waar groepenkasten aan moeten voldoen, wat wel toegestaan is en wat niet (meer) toegestaan is. De nieuwste norm NEN 1010:2015 gaat op 1 juli 2016 van kracht. Benieuwd wat veranderd met betrekking tot de samenstelling en het bestellen van een groepenkast? Wij leggen u in deze blog alles uit over de verschillen die voor u van belang zijn en wij zullen de volgende aspecten behandelen:

 1. Wat is het verschil met de oude NEN 1010 norm?
 2. Hoe gaat de groepenkast verschillen ten opzichte van de vorige norm?
 3. Moet ik mijn huidige groepenkast vervangen?
 4. Welke mogelijkheden heb ik nog meer als ik een groepenkast wil kopen?
 5. Worden 4-polige aardlekschakelaars helemaal niet meer toegepast?


Allereerst is het van belang voor u om te weten dat er aan de werking van de installaties niet zal veranderen nadat uw groepenkast geplaatst is.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

 • Specialist in groepenkasten
 • 90 dagen retourtermijn
 • Uitgebreid assortiment

Verschil NEN 1010 norm

Tot en met 1 juli 2016 mogen 3 fase groepenkasten verkocht en geïnstalleerd worden waarbij installatieautomaten (groepen) aangesloten worden op een 4-polige aardlekschakelaar. Een 4-polige aardlekschakelaar is een 3 fase aardlekschakelaar. Na ingang van de NEN 1010:2015 is dit niet meer toegestaan. De 4-polige aardlekschakelaar zal niet verdwijnen, maar zal enkel voor een andere toepassing gebruikt worden. Dit komt verderop in dit artikel ter sprake.
 NEN 1010:2015 3 fase groepenkast
Volgens de NEN 1010:2015 mogen installatieautomaten enkel nog op een 2-polige aardlekschakelaar worden aangesloten. De regel blijft nog steeds dat er maximaal vier installatieautomaten op één aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. Minder mag altijd! Het verschil tussen de toepassing van de aardlekschakelaar in de NEN 1010:2007 en NEN 1010:2015 is onder andere gebaseerd op de verdeling van de lekstromen van groepen in een 3 fase aansluiting.

Verschillen op basis van de aardlekschakelaar

Zoals hierboven omschreven zit een groot verschil tussen de NEN 1010 normering in de toepassing van de aardlekschakelaar in de groepenkast. Waar eerder een 3 fase aardlekschakelaar gebruikt werd in een 3 fase groepenkast, zullen nu ‘1 fase’ varianten gebruikt worden in de groepenkast. Met andere woorden: de 2-polige (2P) aardlekschakelaar wordt de standaard aardlekbeveiliging indien u installatieautomaten in uw groepenkast plaatst.
 
Waar u eerder drie maal een 4-polige (4P) aardlekschakelaar in uw 3 fase groepenkast zou selecteren voor bijvoorbeeld 10 installatieautomaten en een kookgroep (fornuisgroep),  zullen dit vanaf 1 juli 2016 drie 2-polige aardlekschakelaars zijn.
 
Naast de installatieautomaten (1-polig + nul) mogen ook fornuisgroepen (ook wel kookgroepen genoemd) niet meer aangesloten worden op een aardlekschakelaar 4P. De aardlekschakelaar 2P zal zodoende toegepast gaan worden in de 1 fase en 3 fase groepenkasten.

Huidige groepenkast

Iedere woning in Nederland is voorzien van groepenkast in de meterkast, of wel van een stoppenkast in de oudere woningen. Ondanks de verandering van de NEN 1010 normering hoeft u uw groepenkast niet te vervangen. De eerder uitgeleverde en geïnstalleerde groepenkasten voldoen aan alle eisen die op dat moment gesteld waren en beveiligen de installaties volkomen. U hoeft geen nieuwe groepenkast aan te schaffen of uw huidige aardlekbeveiliging te vervangen.
 
Houd er echter wel rekening mee bij de aanpassing van de meterkast (vervanging van de groepenkast) dat u een kast besteld die voldoet aan de nieuwste norm.
 

3 fase aardlek

Een 3 fase aardlekschakelaar werd (lees: wordt tot en met 1 juli 2016) gebruikt voor de aardlekbeveiliging van installatieautomaten 1P+N. Voor 3 fase aansluitingen blijft de toepassing van een krachtgroep echter nog steeds mogelijk. Hier zijn geen veranderingen voor aangekondigd! De 4P aardlekschakelaar blijft zodoende ook nog steeds toegepast in groepenkasten, maar dan om een krachtgroep op aan te sluiten.
 

Andere alternatieven om te bestellen

In eerdere situaties zou u een 3 fase groepenkast met 4-polige aardlekschakelaars bestellen. Dit zal, zoals beschreven, veranderen. U zult vanaf 1 juli 2P aardlekschakelaars aantreffen in zowel 1 als 3 fase groepenkasten.
 
Ter illustratie, hieronder ziet u de verschillende tussen van een groepenkast met acht groepen, twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar volgens de NEN1 1010:2007 en NEN 1010:2015.

NEN 1010:2007 NEN 1010:2015
 • 8 groepen 16A 1P+N B-karakteristiek (1 polig + nul)
 • 2 aardlekschakelaars 4P 40A-30mA
 • 1 hoofdschakelaar 4P 40A
 • 2 dinrail(s)
 • 18 uitvoeren 16/19mm pvc buis uitvoer
 • 8 groepen 16A 1P+N B-karakteristiek (1 polig + nul)
 • 2 aardlekschakelaars 2P 40A-30mA
 • 1 hoofdschakelaar 4P 40A
 • 2 dinrail(s)
 • 18 uitvoeren 16/19mm pvc buis uitvoer


Een andere mogelijkheid is om een groepenkast met aardlekautomaten te kiezen. Wat is het verschil? Groepenkasten met aardlekautomaten zijn niet standaard voorzien van installatieautomaten én aardlekschakelaars, maar van automaten met zowel de functies van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar. Dit wordt een aardlekautomaat genoemd. Deze automaten maken ook mogelijk dat u een 3 fase kast selecteert volgens de juiste NEN1010:2015 norm. Hierbij heeft een standaard 3 fase hoofdschakelaar. Een 3 fase hoofdschakelaar is een 4-polige variant. Naast de genoemde hoofdschakelaar zult u dezelfde hoeveelheid aardlekautomaten in uw groepenkast dienen te selecteren, zoals u ook zou doen bij het selecteren van installatieautomaten. U heeft echter geen afzonderlijke aardlekbeveiliging (aardlekschakelaars) meer nodig.

Ter illustratie, hieronder ziet u hoe dezelfde groepenkast zoals eerder omschreven, samengesteld zou zijn indien u gebruikt gaat maken van aardlekautomaten in uw groepenkast:

 • 8 aardlekautomaten 16A 1P+N B-karakteristiek (1 polig + nul)
 • 1 hoofdschakelaar 4P 40A
 • 2 dinrail(s)
 • 18 uitvoeren 16/19mm pvc buis uitvoer

Let op (juli 2017): Onlangs is in de NEN 1010 gewijzigd dat 1P+N installatieautomaten wel aangesloten mogen worden 4-polige aardlekschakelaars. Echter wordt aangeven dat het niet wenselijk is (en om zodoende 2-polige aardlekschakelaars te gebruiken).