Het is van belang dat je een groepenkast kiest die bij je huidige situatie past, maar ook bij je situatie over 10 Ã 20 jaar. Daarom bespreken we in dit blogartikel de belangrijkste verschillen tussen een 1 fase, een 3 fase en een 1/3 fase groepenkast. Daarnaast behandelen we ook een aantal veel gestelde vragen rondom de verschillen tussen fasen en componenten.
1 fase groepenkasten zie je veelal terug in woonhuizen. Een 1 fase installatiekast is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. In een 1 fase groepenkast plaatsen we altijd een 2-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars zijn ook altijd 2-polig. Beide componenten zijn twee modules breed en worden ook wel aangeduid als 2P. Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
Let op: 1 fase groepenkasten zijn niet geschikt voor de toepassing van krachtgroepen.
Omdat veel mensen geen duidelijk beeld hebben van het totale vermogen dat verbruikt wordt. Hebben we een lijst gemaakt van veelvoorkomende huishoudelijke apparaten en het gemiddelde wattage dat dit apparaat verbruikt.
Let op: Dit zijn indicaties van het maximale verbruik. Kijk op het label van het elektrische apparaat of de verpakking om het exacte verbruik te bepalen.
Tel het vermogen van al je elektrische apparaten, die op één stroomkring worden aangesloten, bij elkaar op en zorg dat deze gezamenlijk onder de 5800 á 8000 Watt blijven. In huishoudelijke situaties is dit over het algemeen geen probleem, er zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.
Tip: Verwacht je een groter gelijktijdig vermogen nodig te hebben? In dat geval past een 3 fase, of een 1/3 fase groepenkast waarschijnlijk beter bij je situatie. Deze varianten bespreken we later in het artikel. Daarnaast bespreken we ook of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt, en hoe je dit kunt herkennen.
Dit is relatief eenvoudig te achterhalen door te kijken op de kWh-meter. Staat er 220/230V op de kWh-meter? Dan heb je een 1 fase groepenkast.
Tip: Heb je geen kWh-meter? Kijk dan naar het aantal draden dat aan de onderkant uit je groepenkast komt.
(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)
3 fase groepenkasten zien we veel terug in kantoren en fabrieken. Je kunt het beste kiezen voor een 3 fase groepenkast op het moment dat je gelijktijdige verbruik van apparaten hoger ligt dan 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad. Een 3 fase aansluiting noemt men daarom ook wel een aansluiting voor krachtstroom.
Bij elektrische apparaten met een vermogen tussen de 7,4kW en de 11,4kW dien je gebruik te maken van een zogeheten krachtgroep.
Let op: Krachtgroepen mogen uitsluitend worden toegepast in 3 fase groepenkasten. Krachtgroepen zijn altijd 4-polig en 4 modules breed.
3 fase groepenkasten hebben, net als 1 fase groepenkasten, 2-polige aardlekschakelaars. Plaats per 4 installatieautomaten 1 aardlekschakelaar. De hoofdschakelaar is echter anders, in een 3 fase groepenkast zit namelijk een 4-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is vier modules breed. De aardlekschakelaars zijn, net als in een 1 fase groepenkast, twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar heeft vier aansluitingen, bedoeld voor 3 fasedraden en de nuldraad.
Tip: Heb je een vraag? Laat een reactie achter op deze pagina en onze medewerkers zullen snel reageren!
Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer:
Tip: Heb je geen kWh-meter of kom je er niet uit? Neem dan contact op met je netbeheerder.
Een 1/3 fase groepenkast wordt toegepast wanneer in de bestaande situatie een woning is voorzien van een 1 fase aansluiting, maar waar verwacht wordt dat er in de toekomst een 3 fase aansluiting door de netbeheerder aangesloten zal worden. De 1/3 fase groepenkast is al voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar waardoor er bij deze wijziging geen extra componenten aangeschaft hoeven te worden en de groepenkast dus geheel klaar is voor de toekomst.
Tip: Klik op de dikgedrukte begrippen om meer over het onderwerp te weten te komen.
Algemene tips
Tot slot hebben we nog een aantal feitjes en tips op een rij gezet met onderwerpen waar we regelmatig vragen of opmerkingen over krijgen:
Wij van Groepenkast Bestellen hopen je via dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd. Zijn er nog bepaalde aspecten niet helemaal duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact op via telefoonnummer 088-51 11 611, of stuur een e-mail naar [email protected]. Onze medewerkers helpen je graag.