Groepenkasten, welke groepenkast met welke componenten kiest u?

Groepenkasten zijn in alle huizen, bedrijven en gebouwen aanwezig. Echter, wat is en wat doet een groepenkast precies, waar bestaat een groepenkast uit, hoe sluit je een groepenkast aan en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een groepenkast? Wellicht stelt u uzelf een van deze vragen wel eens, maar heeft u er nog geen duidelijk antwoord op. Daar hopen wij nu verandering in te brengen.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • 90 dagen retourtermijn
  • Uitgebreid assortiment


Om te beginnen is het van belang om te weten wat een groepenkast nou precies is en doet en waar de groepenkast uit bestaat.

Een groepenkast is een onderdeel in de meterkast van uw huis, bedrijf, of gebouw dat de verdeling en beveiliging van de elektriciteit voor de elektrische apparaten en installaties in het gebouw regelt. Je hebt 1-fase groepenkasten en 3-fase groepenkasten. Om het beeld van wat een groepenkast is helemaal te verduidelijken, zal er eerst uitgelegd worden wat het verschil is tussen de 1-fase en 3-fase groepenkasten.

“Elke groepenkast is weer anders, maar zorg er wel voor dat uw groepenkast veilig is, dat kunt u zien aan het keurmerk KEMA-KEUR.”

U heeft een nieuwe groepenkast nodig en u vraagt zich af of u een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft? Dan is het handig om te kijken naar de aansluiting op de kWh meter in de meterkast. Geeft de kWh meter 220/230 volt aan, dat heeft u een 1-fase groepenkast nodig en geeft de kWh meter 380/400 volt of 3x220/230 volt aan, dan heeft u een 3-fase groepenkast nodig! Voor nog meer handige feiten over de 1-fase en 3-fase groepenkast, klik dan hier.

Een groepenkast bevat verder een aantal groepen, het aantal is afhankelijk van de hoeveelheid stopcontacten en lichtpunten in het gebouw, waarbij uzelf de verdeling per groep kan maken. De groepen in de groepenkast horen aangesloten te zitten op 2-polige aardlekschakelaars, waarbij er maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. Tevens moet er in elke groepenkast een hoofdschakelaar zitten, dit is tegenwoordig verplicht. Verder kunt u een groepenkast uitbreiden met diverse groepenkast componenten, bijvoorbeeld een beltrafo, fornuisgroepen, extra groepen, krachtgroepen, aardlekautomaten of installatieautomaten. Elk merk heeft zijn eigen groepenkast componenten, bent u benieuwd welke dat zijn, klik dan hier voor meer informatie.

Heeft u zelf een goede of misschien wel nare ervaring met het installeren of zelfs bestellen van een groepenkast? Laat het ons weten op [email protected] of reageer onderaan deze pagina.

Bent u van plan een groepenkast te bestellen? Kijk dan altijd naar drie essentiële aspecten.

1. Zoals reeds genoemd, achter één aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden in de groepenkast. Houdt hier ook rekening mee bij de aanschaf van uw groepenkast.

2. In Nederland zijn 1-polige installatieautomaten niet toegestaan in huisinstallaties. Uw groepenkast dient te voldoen aan 2-polige installatieautomaten (1P+1N).

3. Ten slotte moet u er op toe zien dat er in de groepenkast een hoofdschakelaar geplaatst wordt, dit is namelijk verplicht!

Bent u er uit hoe u uw groepenkast wil, weet u waar u op moet letten en is het duidelijk hoe u uw groepenkast moet installeren? Kies dan zorgvuldig het voor uw beste en juiste merk groepenkast uit. Er zijn diverse soorten groepenkasten. Wilt u een kwaliteitsvolle groepenkast? Maak dan uw keuze uit de groepenkasten van de merken: AEG, Eaton-Holec, Attema, Hager, ABB-HAF of EMAT.

Om te voorkomen dat u de verkeerde keuze maakt, dat u toch nog onbeantwoorde vragen heeft, hulp nodig met de juiste keuze van de voor u geschikte groepenkast met alle bijbehorende groepenkast componenten en van het merk dat uw voorkeur geniet. Neem gerust contact met ons op!