Omvormer zonnepanelen

Spanning dat afkomstig is van zonnepanelen is niet geschikt voor gebruik. Wat de zonnepanelen opwekken is gelijkstroom, terwijl de meeste huishoudelijke apparaten gemaakt zijn voor wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom om in een wisselstroom. Om zonnepanelen op de elektrische installatie aan te kunnen sluiten is een omvormer nodig.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • 90 dagen retourtermijn
  • Uitgebreid assortiment

Welke omvormer zonnepanelen

Je kunt kiezen uit verschillende type omvormers. Deze hebben diverse toepassingen. Hieronder zijn de verschillen beschreven.

1. De string-omvormer

De meestgebruikte omvormer is een string-omvormer. Bij dit systeem worden de zonnepanelen onderling in serie (string) aangesloten. De gehele string aan zonnepanelen worden aan de + en - van de string-omvormer aangesloten. Zo kun je een string-omvormer al vanaf drie panelen toepassen.

Voordeel string-omvormer:
Deze omvormers zijn relatief goedkoop. Voordeliger dan omvormers met optimizers en omvormers met micro-inverters (kleine omvormers voor 1 of 2 panelen).

Nadeel string-omvormer:
Wanneer een paneel in de schaduw komt te liggen, beïnvloedt dit de gehele string met de opbrengst. Hierdoor is het niet aan te raden om deze omvormer te gebruiken wanneer je last hebt van schaduwvorming.

2. Omvormer met optimizers

Wanneer schaduw op je zonnepanelen kan komen is een omvormer met optimizers een geschikte keuze. Bij deze optie wordt achter elk paneel een optimizer geplaatst.

Voordeel omvormer met optimizers:
Alleen de panelen in de schaduw genereren op dat moment minder opbrengst. De overige panelen worden hierdoor niet beïnvloed.

Nadeel omvormer met optimizers:
Dit systeem met optimizers is in verhouding duurder dan de string-omvormers.

3. Omvormer met micro-inverters

Micro-inverter omvormers zetten per paneel de gelijkstroom naar wisselstroom om. Bij dit systeem wordt achter elk paneel een micro-inverter aangesloten. Alle micro-inverters worden doorgelust met een AC kabel, 230/400V bij 3 fase systemen.

Voordeel van micro-inverters:
Het voordeel van een omvormer met micro-inverters is dat er geen hoge DC-stromen op het dak liggen. Dit is wel het geval bij string-omvormers.

Nadeel van micro-inverters:
Bij het micro-inverters systeem zijn de omvormers direct onder een zonnepaneel gemonteerd. Hierdoor is het vaak lastig om bij storing de omvormers te bereiken.

Omvormer + zonnepanelen + meterkast + aansluiten

Een omvormer kun je aansluiten op een 1 fase of een 3 fase groepenkast. Hieronder worden de verschillen beschreven.

1 fase omvormer aansluiten op een 1 fase groepenkast

Een 1 fase omvormer mag nooit groter zijn dan 5.000W (5 kW).

3 fase omvormer aansluiten op een 3 fase groepenkast

Wanneer je een 3 fase hoofdaansluiting, van 25A, hebt dan kunt u gebruikmaken van een 3 fase omvormer. Een installatie boven een vermogen van 5.000W (5 kW) mag alleen op een 3 fase omvormer en groepenkast worden aangesloten.

Naast het aantal fases is het belangrijk om de omvormer af te stemmen op de zonnepanelen. Dit kan door rekening te houden met het piekvermogen van de zonnepanelen, oriëntatie van het dak en de dakhelling.

Omvormer aansluiten op meterkast

Je kunt een 1 fase of een 3 fase aansluiting hebben in de meterkast. Om te zien welke hoofdzekering je hebt, kun je eenvoudig de nota van jouw energiemaatschappij raadplegen. Of dit is aangegeven op de kWh meter. Daar staat altijd aangegeven wat jouw hoofdaansluiting is, bijvoorbeeld 1x35A of 3x25A. Het is belangrijk om deze informatie te weten voor de keuze van de omvormer.

Hieronder staat een overzicht van de maximale aansluitwaarden:

Hoofdaansluiting: Maximaal vermogen installatie:

1 x 35A (1 fase)

5.750W (5,8 kW)

1 x 40A (1 fase)

5.750W (5,8 kW)

3 x 25A (3 fase)

3 x 3.680W (10 kW)

3 x 35A (3 fase)

3 x 5.750W (17 kW)

3 x 40A (3 fase)

3 x 7.360W (22 kW)


Omvormer zonnepanelen waar plaatsen

Een omvormer neemt ruimte in, daarnaast is het de plek waar veel kabels samenkomen. Vaak ben je aangewezen op een aantal vaste plekken om de omvormer te plaatsen. Dit geldt niet voor micro-omvormers. Dit zijn de plekken:
- Op zolder onder het dak
- In de garage
- In de schuur
- Buiten, mogelijk onder een afdak (afhankelijk van de omvormer)

De omvormer mag niet in directe zonlicht hangen en niet op een brandbare ondergrond. Zorg voor ruimte om de omvormer vooral dichtbij de lucht toe- en afvoerpunten.


Hopelijk is het duidelijk wat een omvormer is en waar het voor gebruikt wordt. Heb je echter een omvormer die je graag wil vervangen, maar kun je de gewenste omvormer nergens vinden? Stuur ons een e-mail op [email protected] met de omvormer(s) die je zoekt!