Tegenwoordig kun je op diverse manieren je woning verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op je dak of het installeren van een warmtepomp. Wel zijn deze aanpassingen behoorlijk prijzig. Om je hierbij te helpen zijn er verschillende subsidies voor het verduurzamen van je woning. Wij zetten graag de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.
Vanaf 1 januari 2023 0% btw op zonnepanelen
Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd van 21% tot 0%. Deze verlaging geldt alleen als de zonnepanelen op een woning of op een bijgebouw van een woning worden geplaatst. Het voordeel is dat je als particulier niet langer de btw hoeft terug te vragen bij de Belastingdienst.
Salderingsregeling voor zelf opgewekte elektriciteit
Tot 1 januari 2025 kun je zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het energienet. Je mag dit wegstrepen tegen je verbruik op andere momenten. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. Let op: dit is enkel een voorstel en kan in de toekomst veranderd worden.
Ben je van plan zonnepanelen te laten installeren? Bekijk dan of je groepenkast voldoende capaciteit heeft voor het aantal aan te sluiten zonnepanelen en voor een omvormer. Bij kleine aantallen zonnepanelen kan het handig zijn om een PV-verdeler aan te sluiten. Je hebt dan geen extra leidingen nodig. Bedenk ook of je een thuisbatterij wil hebben. Deze slaat het teveel aan opgewekte stroom op, zodat je deze stroom later kunt gebruiken wanneer er te weinig stroom opgewekt wordt.
Je kunt via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een subsidie aanvragen voor de aankoop van een warmtepomp. De hoogte van het bedrag hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen:
Om in aanmerking te komen voor de subsidie, zal je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen:
Ga je een warmtepomp laten installeren? Overleg dan met een installateur of je huidige groepenkast geschikt is voor een warmtepomp. Het kan zijn dat jij je 1 fase groepenkast (en aansluiting) moet vervangen voor een 3 fase groepenkast (en aansluiting). Ook kan het nodig zijn om krachtstroom aan te laten leggen.
Via de ISDE kun je eveneens een subsidie aanvragen voor een zonneboiler. Hoe hoog het subsidiebedrag is, hangt af van het type zonneboiler dat je aanschaft. Voor een zonneboiler voor 4 personen betaal je gemiddeld €3.300 en de subsidie is ongeveer €1.500. Je zult aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:
Controleer of jouw zonneboiler op de meldcodelijst voor zonneboilers staat. Is dit het geval, dan voldoe je aan alle voorwaarden om in aanmerking voor de subsidie te komen. Kijk voor de actuele informatie op de website van het RVO.
Via het Nationaal Warmtefonds kun je een lening aanvragen voor de aanschaf en financiering van diverse duurzame oplossingen. Deze lening is geschikt voor onder andere zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen:
Wil jij je woning verduurzamen en vraag jij je af of je groepenkast daar wel op voorbereid is? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij voorzien je graag van vrijblijvend en gratis advies. Ook staan onze technische specialisten klaar om je een oplossing op maat te bieden. Wij zijn bereikbaar via [email protected], 088 51 11 611 en de chatfunctie.