Meterkast, wat is het precies?

Een meterkast en groepenkast worden vandaag de dag nog wel eens door elkaar gehaald. Wanneer u een nieuwe meterkast wilt kopen, kan het zijn dat u een nieuwe groepenkast wilt kopen. Wij willen u graag inzicht geven in de meterkast en het verschil tussen de meterkast en groepenkast. De meest gestelde vragen zijn dan ook:

  • “Is een meterkast hetzelfde als een groepenkast en waar plaats ik een groepenkast?”
  • “Wat zijn de exacte verschillen tussen een meterkast en een groepenkast?”


Het is belangrijk om te vermelden dat een meterkast een ruimte is in een woning, fabriek of ander pand. En dat een groepenkast een energieverdeelsysteem in deze ruimte is, die het geheel aan energie verdeelt over het pand.

Wellicht dat voor u nog één van de volgende, onderstaande, vragen rest. Wij willen deze graag verduidelijken voor u.
A) Zit de groepenkast in de meterkast?
B) Hoe groot is de meterruimte?
C) Moet deze ruimte voldoen aan bepaalde eisen en/of normen?
D) Waar kan ik de aansluiting (1 fase of 3 fase) aflezen?

Middels deze blog willen wij u inzicht geven omtrent deze ruimte in het pand. Door de genoemde vragen te beantwoorden, meer te verduidelijken en de verschillen uit te leggen, hopen wij u een goed beeld te geven.

De voordelen van Groepenkast Bestellen

De voordelen van Groepenkast Bestellen

  • Specialist in groepenkasten
  • 90 dagen retourtermijn
  • Uitgebreid assortiment

Groepen- en meterkast

In het begin van deze blog is al geschreven dat twee veel voorkomende vragen betrekking hebben op de verschillen tussen een meterkast en een groepenkast. Het energieverdeelsysteem (groepenkast) wordt veelal geplaatst in een kleine ruimte (meterkast) in de woning. De groepenkast wordt niet willekeurig in een kleine ruimte geplaatst, maar in de ruimte met de energiemeter en inkomende en uitgaande leidingen.

De groepenkast is een kast met (installatie- en/of aardlek)automaten, aardlekschakelaar en hoofdschakelaar die zorgt voor de verdeling van stroom naar alle installaties en apparaten in het pand. In de meterkast treft u echter meer aan dan de energiemeter en groepenkast. Dit wordt verderop in deze blog aan bod gebracht.

De locatie van de meterruimte

De meterkast in een woning dient zich op een maximale afstand van de voordeur te bevinden. De afstand tussen de meterruimte en voordeur mag hoogstens drie meter zijn.

“Waarom mag deze afstand niet meer dan drie meter zijn?”
De reden achter deze eis is dat bij een mogelijke noodsituatie waarbij de brandweer moet uitrukken, zij abrupt en zonder belemmeringen in kunnen grijpen waar nodig is. Daarnaast heeft het plaatsen van een meterkast nabij de voordeur het voordeel dat aansluitingen eenvoudig onderhouden kunnen worden.

Ter info: bij bedrijven is de maximale afstand tussen de voordeur en de meterruimte 10 meter.

De grootte van de meterkast

Iedere woning dient voorzien te zijn van een meterkast, maar niet iedere ruimte heeft dezelfde afmetingen. Dit is ook niet verplicht. De ruimte dient echter wel voorzien te zijn van minimale afmetingen. Deze afmetingen zijn als volgt:

  • Hoogte: 240 centimeter
  • Breedte: 75 centimeter
  • Diepte: 31 centimeter

 
Voor een totaaloverzicht per gebouw en bijbehorende indeling van de meterkast.
 
“Zijn deze afmetingen van belang voor mij?”
De afmetingen zijn van belang voor het aanschaffen van een nieuwe groepenkast. Afhankelijk van de hoeveelheid groepen (installatieautomaten) in de groepenkast, dient u een gewenste afmeting groepenkast te selecteren. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de meterruimte.
 
Groepenkasten zijn te koop in diverse afmetingen. Op zoek naar een nieuwe groepenkast, maar weet u niet exact welke afmetingen u kunt bestellen? Bekijk hieronder het aanbod:
6 modules brede groepenkast 220 hoog x 110 breed Groepenkast voor in uw meterkast 220 hoog x 220 breed
 Groepenkast 220 x 330 330 hoog x 220 breed  Medusa groepenkast 550 mm hoog550 hoog x 220 breed 550 x 440 groepenkasten 550 hoog x 440 breed
 
Zoals hierboven te zien is, zijn verschillende groepenkasten te verkrijgen. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe groepenkast en tevens met de ruimte van uw meterkast.

Eisen en normen

Een eis waar de meterkast aan moet voldoen, is de eerder omschreven maximale afstand tot de voordeur (drie meter). Daarnaast zijn de minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D) een eis.

Er zijn echter ook eisen met betrekking tot de wanden van de meterruimte. Het materiaal (bijvoorbeeld vezelplaat) moet minstens 18 mm dik zijn en de gehele ruimte moet vorstvrij zijn.

Naast deze eisen zijn er diverse overige eisen op basis van de NEN 2768. Groepenkasten moeten eveneens voldoen aan bepaalde eisen en normen, onder andere de NEN 1010. Om dit voor u duidelijk weer te geven, raden wij u aan om “Blog - Groepenkasten, welke groepenkast met welke componenten kiest u?” eens te lezen. Hier is alles omtrent een groepenkast helder voor u omschreven.

NEN 2768 norm

Deze NEN norm stelt onder andere dat bij meer dan één vierkante meter oppervlakte één lichtpunt en één stopcontact (ook wel wandcontactdoos genoemd) aanwezig dienen te zijn. De mogelijkheid om deze ruimte slot te vergrendelen is eveneens verplicht volgens de NEN 2768 norm.

Overige eisen gegeven door de NEN 2768 hebben onder andere betrekking op de indeling, te gebruiken materialen en leiding(kokers) en schachten.

Aansluiting 1 fase of 3 fase

In situaties waarbij u reeds een groepenkast in de meterkast geplaatst heeft, maar een nieuwe groepenkast nodig heeft, kunt u in de meterruimte aflezen welke aansluiting u heeft.

“Waar kan ik aflezen hoeveel fasen mijn aansluiting heeft?”
In uw meterkast is een elektriciteitsmeter (ook wel kWh-meter genoemd) waarop waarden worden aangegeven. Aan de hand van deze waarden kunt u aflezen welke fase aansluiting u heeft in uw woning.
 
Op de meter in de meterkast treft u voor een 1 fase aansluiting de volgende waarden aan:

  • 220/230V


Bij een 3 fase aansluiting kunt u twee verschillende waarden aantreffen, die beiden staan voor een 3 fase aansluiting:

  • 3 x 220/230V
  • 380/400V


Benieuwd hoe u een juiste groepenkast selecteert voor in uw meterkast? Bekijk hieronder de bijgevoegde infographic om stapsgewijs (ook de keuze voor de afmetingen) tot een juiste keuze te komen.

groepenkast-keuze

 
Naast het bestellen van een groepenkast en vragen over de benodigde groepenkast componenten, kunt u ook met vragen over uw meterkast en de bijbehorende indeling bij ons terecht voor deskundig advies. U kunt uw vragen telefonisch stellen door te bellen naar 088 – 51 11 611, door een e-mail te sturen naar [email protected], of een bericht via WhatsApp naar 085 808 14 04.